בניית אתרים בוורדפרס – איך מתחילים ומה חשוב לדעת?
הוא נחשב לממשק ניהול פשוט, ידידותי ונוח. הוא גם פופולרי במיוחד בשנים האחרונות ואתרי אינטרנט רבים מבוססים עליו. מצד שני, אם זו הפעם הראשונה שלכם עם וורדפרס, כדאי שתדעו איך משתמשים בו ותכירו כמה תפריטים חשובים ופונקציות בסיסיות.
לפני הכל – למה דווקא וורדפרס?
אם אתם מחליטים להקים אתר אינטרנט משלכם, יש לכם לא מעט חלופות. הבעיה היא שלכל אחת יש חסרונות משלה, ולא מעט מהם. למשל, רוב המערכות לא תומכות בעברית. מערכות אחרות מציעות תבניות עיצוב מוגבלות למדי, ויש גם מערכות שלא מציעות ממשק ידידותי במיוחד. וורדפרס, לעומת זאת, היא מערכת שעונה כמעט על כל החסרונות הללו. התמיכה בעברית מצוינת, הגמישות רבה ואתם יכולים לעשות עם המערכת כמעט כל העולה בדעתכם. חוץ מזה, זוהי אחת המערכות היעילות ביותר לקידום אורגני.
הכירו את לוח הבקרה של וורדפרס
כדי להשתמש בוורדפרס ולהתקין את המערכת אתם לא צריכים לשלם, וגם ההתקנה עצמה תהיה די מהירה. אחרי ההתקנה, כשתהיו ערוכים ומוכנים לשימוש במערכת, תידרשו לקבוע את שם המשתמש שלכם ואת הסיסמה, לבחור מסד נתונים, ולהתחיל לעבוד. עכשיו תגיעו אל לוח הבקרה, וזה בדיוק הזמן להכיר את החלקים השונים בו.
1 – שדרוגים. וורדפרס מבצעת שדרוגים לעתים קרובות וגם מאפשרת לכם לשדרג את המערכת, את התוספים ואת העיצוב. לפחות עכשיו, כשאתם עדיין לומדים את השטח ובוחנים את הקרקע, ותרו על האופציה הזו. תגיעו אליה בבוא היום, כשתרגישו שאתם שולטים יותר בנעשה סביבכם.
2 – פוסטים. זהו אחד החלקים המרכזיים והשימושיים ביותר באתר, והמקום שדרכו תפרסמו תכנים חדשים.
3 – קישורים. מרכיב מרכזי בקידום אורגני הוא ניהול הקישורים, וכאן תעשו את זה.
4 – עמודים. עמודי אודות, יצירת קשר אם מדיניות השימוש באתר? בכולם תשלטו מכאן.
5 – תגובות. בהנחה שהגולשים רשאים להגיב לתכנים השונים, כדאי שתהיה לכם אפשרות להגיע אל התגובות, לקרוא, למחוק את אלו שאינן ראויות ולערוך לפי הצורך או להגיב למגיבים.
6 – עיצוב. שינויים בתבנית העיצוב? ניהול התפריטים? כאן הכל קורה.
7 – תוספים. הכותרת כנראה מדברת בעד עצמה, וזהו העמוד שבו תוכלו לבחור את התוספים הרלוונטיים.
8 – משתמשים. אם אתם רוצים לאפשר למשתמשים שונים להתנהל באתר באופן שונה, להוסיף תכנים או אפילו לערוך, כאן תוכלו להעניק את ההרשאות המתאימות.
9 – כלים. זה העמוד שיאפשר לכם לגבות את האתר במידת הצורך, לייבא אליו תוכן או לייצא ממנו.
10 – הגדרות. כאן תגדירו את האתר שלכם, את התוספים ועוד כמה מאפיינים חשובים.
עיצוב האתר החדש שלכם
אחד הנושאים החשובים ביותר בתכנון האתר שלכם הוא עיצוב אתר הוורדפרס שלכם, ואין ספק שכדאי להיעזר במעצב גרפי שיידע להתאים לכם את העיצוב הנכון. אתם יכולים גם לבחור תבנית קיימת ולבצע בה התאמות, וזה פתרון לא רע בכלל. אם אתם בוחרים באפשרות הזו תוכלו להיכנס לאזור ה"עיצוב", להתקין את הערכה הרצויה ולבצע בה התאמות כדי שתתמוך גם בעברית. בנוסף תוכלו להתקין גם ווידג'טים, אותם אזורים בממשק הניהול שמאפשרים לכם לשלוט טוב יותר בערכת העיצוב ובניהול האתר בכלל.
כשתיכנסו לאזור הווידג'טים תמצאו את כל אלה שהפעלתם באתר שלכם ותגלו אפשרויות נוספות להתקנות ווידג'טים חדשים. כדי לבצע את ההתקנה הזו אתם לא צריכים לעבוד קשה, אלא רק לגרור את זה שבחרתם מצד ימין לצד שמאל. אם תתחרטו בכל שלב, תוכלו פשוט למחוק את הווידג'ט הרצוי (אתם בטח מנחשים שהאפשרות "מחק" היא זו שתזדקקו לה).
תוספים
תוספי וורדפרס יכולים לעשות למעננו הרבה יותר ובקלות, והאפשרות הזו קיימת בזכות התוספים. חלק מהם יעלו לכם כסף וחלק מהם לא, וגם בין התוספים החינמיים תמצאו פתרונות מצוינים. אתם יכולים להתקין כמה תוספים שתרצו, אם כי כמות גדולה מדי תעמיס על האתר ותאט את קצב הטעינה שלו, כך שמומלץ לא להגזים ולבחור בקפידה תוספים נכונים. בכלל, אולי עדיף לכם לוותר על מה שלא הכרחי ולהסתפק בתוספים בודדים בלבד. לא רק שהם עשויים להפריע אלה לאלה (מה שיפגע גם במראה האתר), תוספים עשויים להיות זמינים למרות שאין שום אבטחה שתגן עליכם, מה שרק יאפשר לאחרים לפרוץ אליכם לאתר.
איך מעלים תכנים חדשים?
הנה עוד יתרון משמעותי לטובת וורדפרס: מדובר במערכת נוחה ופשוטה כל כך, עד שאתם באמת יכולים להבין אותה בלי להתאמץ יותר מדי. זה נכון במיוחד כשאתם מעלים תכנים חדשים דרך עמוד הפוסטים. יש לכם כאן את כל הכפתורים שאתם מכירים, לרבות אלה שמאפשרים לכם להדגיש את הטקסט, לשלוט בגודל, להוסיף קו תחתון, להעביר את הטקסט לאמצע או לצד השני של העמוד וגם לקבוע את עיצוב הכותרות וכותרות המשנה. נושא הכותרות חשוב מאוד, משום שהשימוש בכותרת משנה (H2) הופך את הטקסט לקריא יותר, וגוגל יאהב את זה.
בחלק הזה תוכלו לשלוט גם בכתובת ה-URL של הדף, להכניס תקציר כדי שגולשים שמגיעים מגוגל יידעו לאן הם מגיעים, וגם לשלב תמונות ולהוסיף קישורים פנימיים. אם תרצו לשלב בפוסט שלכם תמונות או סרטונים ואפילו קבצי gif או שמע תוכלו לעשות את זה בקלות דרך "הוסף מדיה". כשאתם מעלים תמונות תוכלו גם להוסיף להן כותרות וטקסטים קצרים, ליישר אותן לצד או דווקא להציב אותן במרכז, ואפילו לשנות להן את הגודל. רגע לפני שאתם מפרסמים אל תשכחו להוסיף תגיות ולקבוע את הקטגוריה המתאימה של המאמר שלכם, בהנחה שיש לכם קטגוריות שונות באתר.
סוגיות אבטחה וניהול משתמשים
מטרה חשובה שצריכה לעמוד לנגד עיניכם היא השמירה על האתר שלכם, ויש שם בחוץ כמה האקרים שינסו להגיע אליכם ולהשתלט על ממשק הניהול. כדי להימנע מזה מומלץ לעדכן את אתר הוורדפרס שלכם תמיד לגרסה החדשה כשהאופציה קיימת.
בנוסף, שימו לב שלכל משתמש אפשר לקבוע הרשאות שונות, בין אם יהיו משתמשים שיוכלו לפרסם כל העולם בדעתם ובין אם יהיו כאלה שיוכלו לכתוב אבל לא לפרסם דבר ללא האישור שלכם. גם תוספי אבטחה טובים יעשו עבודה מעולה. לחצו לעוד מידע על אבטחת אתרי וורדפרס.
האם אתם חייבים חברה לבניית אתרים?
יכול להיות שיש לכם חוש טכני מפותח ולא מעט סבלנות, אבל סביר גם להניח שאין לכם זמן, לפחות לא בשפע. למעשה, ניהול האתר עשוי לגזול מכם זמן יקר מאוד, וכך תמצאו את עצמכם מעצבים, משנים, עורכים ומעלים תכנים – במקום לנהל את העסק עצמו. אם כן, חברת בניית אתרים בהחלט יכולה לשנות את המצב, ויש לא מעט ארגונים גדולים ועסקים קטנים שעובדים עם חברות לבניית אתרים. עם זאת, מומלץ לבדוק היטב בידי מי אתם מפקידים את המשימה הזו, לבחון תיק עבודות ולבחור את החברה הטובה ביותר עבורכם.
חשוב מאוד לזכור שיש לכם מגוון רחב מאוד של אפשרויות בכל הקשור לבניית אתרים, באופן כללי ובוורדפרס בפרט. אתם יכולים לבנות אתר תדמית, להשקיע בתכנון חנות מקוונת, להקים גלריות ולנהל בלוג פרטי או מקצועי משלכם. חברה מקצועית תוכל לעזור לכם לתכנן את הדרך הנכונה, לעצב, לכתוב, ובעיקר לקדם את האתר שלכם. מאחר והמטרה של האתר היא לשמש ככלי שיווקי מרכזי, זו דרך טובה להשיג אותה.